YENİLİKLER

* Spor yapıyoruz. 29 Eylül 2013

14 Temmuz 2009

Ararım seni her gece


Duygu yüklü bir sanatçı Saadettin Kaynak
Bir abimden Muhabbet bağına adlı eserin Peygamber efendimize hitaben yazıldığını duyduğumda çok etkilendim. Onunla ilgili bir kısa web araştırması yapmak bugüne kısmetmiş. Hayat hikâyesinde ki bazı noktalar beni çok duygulandırdı ve bloğumda paylaşmaya karar verdim. Tüm hayat hikâyesini değil de kısaca ve bazı dikkatimi çeken noktaları paylaşacağım.

Saadettin Kaynak: (1895, İstanbul -1961 İstanbul) Klasik Türk müziği bestecisi.
Ali Alâaddin Efendi'nin oğludur. Anne, babası Karadeniz kökenlidir. Sesinin güzelliği nedeniyle genç yaşta hafız olmuştur. Öğretmenleri; Hafız Melek Efendi, Kasımpaşa Küçükpiyale Cami İmamı Hafız Cemal Efendi, Neyzen Emin Dede ve Muallim Kâzım Uz'dur. Müzik eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde tamamlamış ve daha sonra Güney Doğu Anadolu'da yerel müzikler üzerine araştırmalar yapmıştır. 42 ayrı makamda yazdığı 330 kadar eseri bulunmaktadır. 1955 yılında felç geçirmiş; 3 Şubat 1961 tarihinde İstanbul'da Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde ölmüştür. Merkez Efendi Mezarlığı'nda gömülüdür. Zehra hanım'la evli olan Kaynak, dört çocuk babasıymış.

Benim aklımda yer eden eserleri; Muhabbet bağına girdim, Leyla bir özge candır, Çile bülbülüm çile. Muhtemel diğer eserlerini duyarsam bilirim ama aklımda ve gönlümde yer etmiş olan bu iki eseridir.

İlahiyat Fakültesi mezunu olan bu hafız sanatkâr, birkaç kez Çankaya Köşkü'ne çağrılmış. Atatürk'ün emri ile Kur'an-ı Kerîm'in savaşla ilgili Ayetleri üzerine ordu komutanlarına konferans vermiş. Zamanında Sultanahmet Camii, Sultan Selim Camii başimamlığı ve hatipliği görevlerin de bulunmuş.

20-25 dolayında dini musiki eserleri de bestelenmiştir. " alma tenden canımı, Ey Âşık-ı Sadıklar Gelin Allah diyelim" bunlardan bir kaçıdır. Ayrıca Arapça güfteler de bestelemiştir. "Min hüsnike'l- cemali" mısrasıyla başlayan güfteyi 1945'te hac sırasında Kâbe'de durak asılı iken okumuş ve daha oradayken tavafta bestelemiş ve notaya alıp Türkiye'ye yollamıştır. Öğrencileri de hac dönüşü bu ilahiyi okuyarak karşılamak suretiyle Üstadı ağlatan güzel bir jestte bulunmuşlardır.

Okuduğu kur'an ve mevlit, halkın da sevmesine neden oldu. Onun olduğu camiler tıklım tıklım dolardı. Birçok plak doldurmuştur. Ama o sesinin ötesinde büyük bir bestekârdır.

Vefat vasiyetinde bağlı olduğu müzik firması tarafından felç geçirince adeta terk edilmiş. O zamanlar borç içine düşmüş. Vasiyetinde apartmanındaki kiracılardan alınacak kira ile defin işlemlerini istemiş. Sözü geçen Sıraselviler’de ki apartmanı varlık vergisiyle zor duruma düşen bir vatandaştan satın almış ve ölünceye kadar eski sahibinden kira almamış.

Vasiyetin son bölümünde şunlar yazılıdır: " Peygamber 63 sene yaşadı. Ben de 63 yaşındayım. Allah'tan diliyorum ki bu sene öleyim. Tam altı yıl oldu felç geleli. Bu senenin sonunda altı sene dolacak". Sadettin Kaynak bu belgenin hazırlanışından 3 yıl sonra ölmüştür. Kendi beyanındaki iki yıllık 311 (1893) fark, büyük bir olasılıkla, Hicri takvimin Miladi takvime hatalı çevrilmesinden doğmaktadır.

Cuma günü sabah Haydar paşa Numune hastanesinde yatarken talebeleri onun ziyaretine gelmişler. İçlerinden Hafız Abbas'a Kur'an-ı Kerim okutmuş, onlar gittikten sonra 12:00 civarında namazını kılmış ve 18 yıllık bakıcısı Gülfiye Hanım'a son sözleri şunlar olmuştur. " ben Allah'ın huzuruna gidiyorum hakkını helal et." Cuma ezanları okunurken ruhunu teslim etmiştir. Cenazesi büyük halk kalabalığı arasında tekbirlerle Cumartesi günü Merkezefendi Kabristanlığına defnedilmiştir.

Gelelim son olarak Muhabbet bağına adlı eserine. Bir rivayete göre, sadeddin kaynak bir gece rüyasında Hz. Muhammed'i görür ve sonrasında bu şarkıyı besteler.


Sizleri Muhabbet bağına adlı şarkının sözleri ve bir kliple baş başa bırakıyorum.

Selamlarımla


---------------------------



Muhabbet Bağı

muhabbet bağına girdim bu gece,

açılmış gülleri derdim bu gece,
vuslatın çağına erdim bu gece;
muhabbet doyulmaz bir pınar imiş.

ararım, ararım, ararım seni her yerde;
sorarım ıssız gecelerde, sevgilim nerde?

açılmış bahtımın gonca gülleri,
gönül bağında öter bülbülleri,
aşkıma sarayım hep gönülleri,
muhabbet doyulmaz bir pınar imiş.

ararım, ararım, ararım seni her yerde;
sorarım ıssız gecelerde, sevgilim nerde?

Saadettin Kaynak


Hiç yorum yok: