YENİLİKLER

* Spor yapıyoruz. 29 Eylül 2013

10 Ocak 2014

Misvak nedir nasıl kullanılır infografik ve fotoğrafları



Doğal Dİş FIRÇASI MİSVAK

Misvak ilk kez bundan yaklaşık 7.000 yıl önce Babilliler tarafından kullanılmış. Sonraları Yunan ve Roma imparatorlukları, antik Mısırlılar ve Müslümanlar tarafından kullanılmış.

Ortadoğu'da en yaygın şekilde kullanılan Arak (Salvadora persica ya da Misvak ağacı) ağacından elde edilir. Misvak ağacının boyu, en fazla üç metre yüksekliğe erişir. Misvak ağacı, aynı zamanda diş fırçası ağacı olarak da bilinir. Misvak, misvak ağacının yüksek mineral içeriğine sahip  köklerinden yapıldığı gibi dallarından da yapılır.

--------------

Misvak bileşenlerinin diş ve diş eti üzerindeki  etkileri
Topikal florür, diş minesini nemlendirir. Çürüğe yatkın alanlara kolayca ulaşan taze bitki özüyle derin bir koruma sağlar.

Silis, lekeleri çıkaran abrasif madde olarak işlev görür. Dişin beyazlaşmasını sağlar. Reçine, minenin üzerinde bir katman oluşturarak, çürüklere karşı korur.

C vitamini, dokuların iyileşmesinde ve onarımında yardımcı olur. Sodyum, mikrop öldürücü etkiye sahip.

REÇİNE, minenin üzerinde bir katman oluşturarak, çürüklere karşı korur.

SODYUM, mikrop öldürücü etkiye sahip.

YÜKSEK KLORÜR KONSANTRASYONLARI, taş oluşumunu inhibe eder ve diş lekelerinin giderilmesine yardımcı olur.

ALKALOİTLER, (bitkisel kökenli azotlu madde), diş eti üzerinde bakterisit ve uyarıcı etki yapar.

Tanen asidi, diş eti iltihabını ve plağı azaltır. Anti tümör etkisi gösterir. Diş yüzeyine mantarların yapışmasını azaltır.

Hardal yağıkarakteristik bir aromaya sahip ve karminatif (gaz giderici) ve antiseptik (mikrop kıran) etkisi var. Hafif acı tat, antiseptik olan tükürük akışını uyarır.


----------------

MİSVAK, DİŞ MACUNUNA GÖRE DAHA FAYDALI

Daha fazla etkilidir
2004 yılında journal of periodontology dergisinde yayımlanan bir makalede, misvakın, diş plağındaki zararlı mikroorganizmaları diş fırçasına göre azalttığı kanıtlanmış. Ayrıca misvak, diş macununa oranla daha hızlı ve daha uzun süre etkilidir.

Yararlı bakterileri öldürmez
Diğer tüm diş macunları, ağızdaki faydalı ve zararlı bütün mikropları öldürürken misvak, sadece zararlı mikropları öldürür.


Stresi azaltır
1999 yılında İtalya’da yapılan bir çalışmada misvak ekstresinin, stres kaynaklı ülserin oluşumuna karşı  koruyucu etkisi olduğu ortaya konulmuş.

Yüzde 100 doğaldır
Misvak katkısız, kimyasalsız doğadan elde edilen bir araç. Atık olarak diş macunu ve fırçasına oranla doğaya çabuk karışır.

Vücuda faydalıdır
Göze canlılık verir. Görüşü güçlendirir. Balgamı giderir. Dişleri beyazlatır ve korur. Diş etlerini ve damağı güçlendirir. Misvak yağı, eklem ağrılarına karşı faydalıdır.

Sesi ve cildi  güzelleştirir
Sesin oluşumunda dişlerin de fonksiyonu bulunduğundan, güzel konuşmayı sağlar. Sürekli kullanımda hem sesi hem de cildi güzelleştirme özelliği vardır.

Çok daha ucuzdur
Bir karış boyundaki bir misvakın kullanımı ortalama 6 haftadır. Fiyatı ise diş macununa ve diş fırçasına göre daha ucuzdur.

Kolayca taşınır
Diş fırçası ve macunun kapladığı alandan daha az yer kaplar. Misvakı satın alabileceğiniz misvak kaplarında taşıyabilirsiniz.


Çocuklar için faydalıdır
Çocukların parmak emme gibi ağız alışkanlıklarını önlemekte ve diş çıkarma evresinde, kolaylaştırıcı etkisi vardır.



-----------------

Misvak, dinimizde önemli bir yer tutuyor. Zira Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), misvak kullanmanın, Allah’ın (cc) rızasını kazanmaya vesile olduğunu bizlere bildiriyor. Ağız ve diş hijyenini sağlaması yönünden de pratik ve faydalı bir araç olan misvakın, hadis-i şeriflerde abdest sırasında kullanılması tavsiye ediliyor.


Efendimiz’in dilinden misvak mirası
“Misvak kullanmak suretiyle kılınan iki rekat namaz, misvak kullanmaksızın kılınan yetmiş rekat namazdan daha efdaldir.”(Ebu Nuaym)

“Misvakla ağzı temizlemek ölümden başka her derde devadır.”
(Firdevsi Hazret-i Âişe)

“Cibril (as), bana her gelişinde misvak kullanmamı emrederdi. Öyle ki dişlerimin zedeleneceğinden endişe ederdim.”
(İbn-i Mâce)


“Ümmetime zorluk vermek korkusu olmasaydı, kendilerine her namaz kılarken misvak kullanmayı emrederdim.”
(Buhâri)

 “Cuma günü olunca misvak kullanmak, en temiz ve güzel elbiselerini giyinmek, güzel koku sürünmek her Müslüman’ın vazifelerindendir.”
(İbn-i Şeybe-Ebu Saîd el Hudri’den)

“Ağızlarınız Kur’an yoludur. Onu misvakla temizleyiniz.”
(İbn-i Mâce)


Nasıl hazırlanır?

Tavsiye edilen misvak uzunlukları yetişkinler için 20 cm, çocuklar için ise 15 cm. çapı ise 1 cm’ dir. Dilerseniz yolculuklarınızda daha az yer kaplaması için  yaklaşık dört santimlik keserek, kısa süreli kullanabilirsiniz.

İlk olarak misvakı yaklaşık iki santim ölçüye kadar soyun. Dış kabuğunu lifleri görünceye kadar dişinizle veya kesici bir aletle yontabilirsiniz.

Liflerin yumuşaması için misvakı suda -mümkünse gül suyunda- bir müddet bekletin. Gülsuyu tonik görevi gördüğü için sudan daha etkili, parazitleri öldürücü ve temizleyicidir.

Yumuşayan ucu azı dişlerinizle ezin. Misvak fırça şeklini alana kadar liflerin ayrışmasını sağlayın. Misvakın kullandıkça tadı ve etkisi azalacaktır. Eskiyip koptukça bu kısmı tamamen kesin. Zararlı bakteriler dibe toplandıkları için 4 santime kadar kalan kısmını kullanmadan atın.


Nasıl kullanılır?
Misvakı, diş etleriniz ve dişlerinizin bitişiğindeki kısımda ovuşturun. Misvak, sağ elin küçük ve başparmağı altta, diğer üç parmak üstte olacak şekilde tutulur. Sünnet olan üç parmak tutuşu Misvağın fırça ucunun sıkı ve kontrollü hareket ettirilebilmesi ve ağzın her bir noktasına aynı kolaylıkla ulaşılabilmesini sağlar.

Dişlerinizin üstünden üç kere bastırmadan yukarı aşağı fırçalayın.

Dişlerinizi, ağzınızın iç kısmındaki dişlerinize ulaşacak şekilde fırçalayın. Misvak ile fırçalanan kısımlarda asitik bir tat oluşur.

Dilinizin üzerini fırçalayın. Ağız kokusunun büyük kısmı dildeki gıda artıklardan kaynaklanır. Kullandıktan sonra ağzınızı çalkalayın ve misvakı yıkayıp ucu yukarıda kalacak şekilde dik olarak saklayın. En az günde bir kere, 5 dakika boyunca fırçalamanız gün boyu dişlerinizi koruyacaktır.


Haber: Zeynep Kırşan      
İnfografik: Abdulkerim Keskin
Danışman: Fatih Üniversitesi Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Dr. Ahmet Mustafa Zeren

ZAMAN GAZETESİ - YENİ BAHAR EKİ sayı:145















Hiç yorum yok: